Biskuit Tat Nenas Bunga, Tat Nenas Bunga,

Biskuit Tat Nenas Bunga

Assalamualaikum semua. Hari ni nak kogsikan bersama resepi tart bunga yg saya buat untuk persedian menyambut raya tiba. Untuk tahun ni saya tak buat tat gulung, tukar pada bentuk bunga la pulak..

Tat Nenas Bunga

250 gram mentega (nak sedap guna yang berkualiti)
1 sudu besar minyak sapi
1 sudu besar susu pekat manis
40 gram gula halus
1 biji kuning telur
10 sudu besar tepung jagung / kastard - ayak
1 sudu kecil esen vanilla (opt)
350 gram tepung gandum - ayak (tambah jika adunan lembik)
Inti nanas secukupnya - buat bebola kecil
paper cup kecil secukupnya
Pewarna makanan - jika suka

Cara Membuat  :

Mentega, susu manis, kuning telur, minyak sapi, gula halus, vanilla, pewarna dikacau hingga sebati. Masukkan tepung gandum dan tepung kastad sedikit2 sehingga adunan menjadi doh yang lembut.

Canai doh dan terap dengan penerap berbentuk bunga. Bubuh doh bunga kedalam papercup yg beralas mangkuk2 alum dan tekan2kan sikit di tengahnya.Isi inti nanas dan hias jika suka. Bakar pd suhu 165C-170C selama 20 min atau hingga garing mengikut suhu oven masing2.

Share To:

MrR4m34t

Post A Comment:

0 comments so far,add yours