Sotong oriental,


Salam tengah hari buat semua, terimakasih kerana masih sudi singgah - singgah kat sini! Hiyy, ada kee? Sebetulnya harini sangat malas nak masak ingat nak tapau je dari kedai tomyam ka, kedai mamak ka, nak rehat banyak - banyak gituu, tetapiiii si adik pulak nak makan lauk sotong kegemaran dia. Opss masuk juga dapur akhirnya. Hehe. Untuk resepi sotong ni saya selongkar dapur Madiha pulak!! Rasa yang sedap dan agak unik. Itulah citernya.  Happy cooking semuaa!

Sotong oriental

500 gram sotong
1 tangkai daun kari
5 biji bawang merah - hiris halus
3 ulas bawang putih -  hiris halus
1/2 biji green capsicum -  dipotong
1/2 biji red capsicum -  dipotong
5-6 biji cili padi -  diketuk (optional)
Gula dan garam secukup rasa

Bahan sos

2 camca besar pes tomyam
2 camca teh serbuk kari ikan
1 1/2 camca besar sos tiram
2 camca teh sos ikan (nampla)
Sedikit air

Cara Memasak

Sotong, dipotong, cuci bersih dan celur sekejap, angkat dan toskan. Bahan2 sos, disatukan dan kacau menjadi pes. Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang merah, bawang putih dan daun kari hingga wangi dan layu.

Masukkan bahan sos tadi dan kacau, tumis selama 3 minit dengan api perlahan. Masukkan sotong bersama red dan green capsicum serta cili padi. Kacau rata. Masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap hingga sayur masak.

Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan segera.


Share To:

MrR4m34t

Post A Comment:

0 comments so far,add yours