Sayur Lodeh Udang Basah, Lodeh Udang Basah,






Assalamualaikum semua.. Sayur lodeh ni saya makan bersama nasi impit resepi macam biasa je, pada peminat sayur lodeh tu, bolehlah mencubanya, manalah tahu mungkin ia akan menjadi hidangan yang paling di gemari oleh keluarga nanti. Tak payahlah tunggu hingga hari istimewa untuk mencubanya. Jadikan setiap hari dalam hidup anda adalah istimewa!!

Sayur Lodeh Udang Basah

  • 100 gram kacang panjang - potong 1 inci
  • 2 biji terung - potong bulat
  • 100 gram kobis bulat - potong sesuai selera
  • 1 peket tempe - potong kecil dan di goreng
  • 2 keping tauhu putih - potong dadu dan di goreng
  • 1 peket pucuk kering dan suhun - rendam hingga kembang
  • 1 - 2 batang serai - di titik
  • 1 biji kelapa - ambil santan
  • 100 gram udang kecil
  • 10 gram kunyit hidup - kisar
  • 3 ulas bawang merah - kisar
  • 1 sudu besar udang kering - kisar
  • 2 helai daun salam

Cara Membuat


Masukkan bawang, serai, daun salam, kunyit hidup, udang kering dan santan ke dalam periuk. Jerang hingga mendidih. Hendaklah di kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak. Masukkan kesema sayur yang sudah di potong, tempe, pucuk, tauhu kering dan suhun. Biarkan hingga mendidih Masukkan udang dan garam secukup rasa. Hidangan sayur lodeh bersama nasi impit!


Share To:

MrR4m34t

Post A Comment:

0 comments so far,add yours