Ayam Bakar Ala Warung Padang, Ayam Bakar,


Pengalaman sewaktu bekerja di Jakarta mengingatkan saya akan kesedapan sajian dari tanah Minangkabau ini. Masakan Padang termasuk jenis masakan yang dapat di hidangkan bila - bila masa saja. Rumah makan atau warung Padang banyak menawarkan bermacam - macam jenis masakan seperti rendang, gulai gajebo, soto padang, dendeng balado, ayam pop memang cukup membuka selera bagi saya. Menu ringkas pada menu saya hari ini kombinasi dari cili merah, dan rempah segar lainnya yang di tumis terlebih dahulu bersama ayam kemudian di ungkep menjadikan sajian ayam kali ini cukup berlainan. Yok kita semak dan  bila ada kelapangan bolehlah di cuba nati yaa!

Ayam Bakar Ala Warung Padang

1 ekor ayam - potong 4 bahagian
1 biji limau nipis
2 batang serai - di ketuk
400 ml santan cair
70 ml santan pekat
1/2 sudu makan garam
1/2 sudu teh gula pasir
2 buah asam keping
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan minyak untuk menumis
Daun limau purut - potong halus

Rempah di kisar

7 - 10 biji cili kering
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
10 biji cabai merah
4 biji buah keras - sangai
1/2 sudu teh biji ketumbar - sangai
1/2 sudu teh biji jintan manis - sangai
3 cm halia
1/4 sudu teh biji  lada sulah

Rempah Tumis

2 biji buah pelaga
1 biji bunga lawang

Cara membuat

Lumur ayam dengan air limau nipis dan 1 sudu teh garam. Diamkan 15 menit. Panaskan minyak. Tumis rempah kisar, buah pelaga, bunga lawang, daun limau dan serai hingga naik bau. Masukkan ayam. Masak hingga berubah warna. Masukkan santan cair, garam, gula, dan asam keping. Masak hingga santan berbaki setengah bahagian. Masukkan santan pekat. Kacau perlahan hingga ayam masak dan rempah sebati. Bakar ayam sambil sesekali di sapu dengan rempah tumis. Hidangkan ayam bakar bersama nasi panas dan baki rempah tumis tadi.


Share To:

MrR4m34t

Post A Comment:

0 comments so far,add yours