Ayam Bakar Ala Warung Padang, Ayam Bakar,
Pengalaman sewaktu bekerja di Jakarta mengingatkan saya akan kesedapan sajian dari tanah Minangkabau ini. Masakan Padang termasuk jenis masakan yang dapat di hidangkan bila - bila masa saja. Rumah makan atau warung Padang banyak menawarkan bermacam - macam jenis masakan seperti rendang, gulai gajebo, soto padang, dendeng balado, ayam pop memang cukup membuka selera bagi saya. Menu ringkas pada menu saya hari ini kombinasi dari cili merah, dan rempah segar lainnya yang di tumis terlebih dahulu bersama ayam kemudian di ungkep menjadikan sajian ayam kali ini cukup berlainan. Yok kita semak dan bila ada kelapangan bolehlah di cuba nati yaa!
Ayam Bakar Ala Warung Padang
1 ekor ayam - potong 4 bahagian
1 biji limau nipis
2 batang serai - di ketuk
400 ml santan cair
70 ml santan pekat
1/2 sudu makan garam
1/2 sudu teh gula pasir
2 buah asam keping
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan minyak untuk menumis
Daun limau purut - potong halus
4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
10 biji cabai merah
4 biji buah keras - sangai
1/2 sudu teh biji ketumbar - sangai
1/2 sudu teh biji jintan manis - sangai
3 cm halia
1/4 sudu teh biji lada sulah
1 biji bunga lawang
1 biji limau nipis
2 batang serai - di ketuk
400 ml santan cair
70 ml santan pekat
1/2 sudu makan garam
1/2 sudu teh gula pasir
2 buah asam keping
1/2 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu makan minyak untuk menumis
Daun limau purut - potong halus
Rempah di kisar
7 - 10 biji cili kering4 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
10 biji cabai merah
4 biji buah keras - sangai
1/2 sudu teh biji ketumbar - sangai
1/2 sudu teh biji jintan manis - sangai
3 cm halia
1/4 sudu teh biji lada sulah
Rempah Tumis
2 biji buah pelaga1 biji bunga lawang
Post A Comment:
0 comments so far,add yours